TAM METİN GÖNDERİM SİSTEMİ
Kabul edilmiş özet bildirilerinin tam metin olarak basılmasını isteyen yazarlar, Tam Metin Bildiri Hazırlama Kurallarına uygun olarak, tam metinlerini 15 Aralık 2024 tarihine kadar yüklemelidirler. Bu tarihlerden sonra ve sistemden bağımsız olarak e-mail, faks veya posta yoluyla gönderilen bildiriler değerlendirmeye alınmayacaktır.
- Tam metinler Türkçe (isteğe bağlı İngilizce) olarak en az 1000, en fazla 2500 kelimeden (başlık, yazar bilgileri ve kaynakça hariç) oluşmalıdır.
- Tam metin, Times New Roman yazı tipinde, 1.5 satır aralığında ve 11 punto büyüklüğünde hazırlanmalıdır.
- Tam metin başlığı konu içeriğini yansıtmalı, kısa olmalı ve kısaltma içermemelidir. Başlık her kelimenin ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Türkçe başlıklarda “ve” gibi, İngilizce başlıklarda “on, of” gibi edatlar küçük yazılmalıdır. İngilizce başlıklarda Türkçe karakter kullanılmamalıdır.
- Yazar isimlerinde akademik ünvan kullanılmamalıdır. İsimler sadece ilk harf büyük olacak şekilde yazılmalıdır.
- Yazarların çalıştıkları kurumların isim ve adresleri (üniversite adı, fakültesi/bölümü, ili ve ülkesi) mutlaka belirtilmelidir.
- Orijinal araştırma tam metinleri; Türkçe metin gönderenler için “Özet (Türkçe ve İngilizce), Giriş ve Amaç, Yöntem, Bulgular, varsa Tablo(lar), Tartışma, Sonuç, Kaynaklar”; İngilizce metin gönderenler için ise “Abstract, Introduction and Aim, Method, Results, ifanyTable(s), Discussion, Conclusion, References” bölümlerini içerecek şekilde yapılandırılmalıdır.
- Olgu sunumu tam metinleri; Türkçe metin gönderenler için “Özet (Türkçe ve İngilizce), Giriş ve Amaç, Olgu(lar), Tartışma, Sonuç, Kaynaklar”; İngilizce metin gönderenler için ise “Abstract, Introduction and Aim, Case(s), Discussion, Conclusion, References” bölümlerini içerecek şekilde yapılandırılmalıdır.
- Derleme tam metinleri; Türkçe metin gönderenler için “Özet (Türkçe ve İngilizce), Giriş ve Amaç, varsa alt başlık(lar), Sonuç, Kaynaklar”; İngilizce metin gönderenler için ise “Abstract, Introduction and Aim, ifanysubtitle(s), Conclusion, References” bölümlerini içerecek şekilde yapılandırılmalıdır.
- Anahtar kelimeler en az 3, en fazla 5 kelimeden oluşmalıdır. Kelimeler arasına “;” (noktalı virgül) konulmalı, sadece ilk anahtar kelimenin ilk harfi büyük olmalı ve alfabetik sırayla yazılmalıdır.
- Bütün tablo ve şekil/grafiklerin başlıklarının yazılması ve metinde kullanılış sırasına göre yerleştirilmesi gerekir. Şekiller dijital formatlı, JPEG kayıtlı ve 300 dpi çözünürlüğünde olmalıdır.
- Kaynaklar Vancouver stiline uygun yazılmalıdır (bk. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK7256/).
- Metin içinde kaynaklar, kullanım sırasına göre numaralandırılmalı ve referans listesi bu sıraya göre sunulmalıdır. Kaynak numarası ilgili yere, parantez içinde belirtilmelidir. Birden fazla kaynak kullanıldıysa kaynaklar arasına virgül konulmalıdır.
- Metin içi örnek:
- …….anketin Türkçe geçerlik ve güvenirliği İyigün ve ark.(9) tarafından yapılmış olup…
- Literatüre bakıldığında hipotiroidili hastalarla yapılan çalışmalarda hastaların en sık yaşadıkları komplikasyonların başında saç dökülmesi gelmektedir (4,5,13).
-
Kaynakça bölümünde kaynak yazımı aşağıda belirtilen örneklere göre yapılmalıdır:
- Yazar sayısı 6 ve altında ise tüm yazarlar belirtilir:
-
Ayhan H, Tastan S, Iyigun E, Akamca Y, Arikan E, Sevim Z. Normal saline instillation before endotracheal suctioning: "What does thee vidence say? What do thenurses think?": Multimethod study. J Crit Care. 2015;30(4):762-7.
-
- Eğer yazar sayısı 6’dan fazla ise ilk üç yazar belirtilir.
-
Cinar FI, Unver V, Yilmaz S, et al. Living with scleroderma: patients' perspectives, a phenomenological study. RheumatolInt. 2012;32(11):3573-9.
-